top of page
Vyhledat

Něco málo o netkané textilii...


V našem sortimentu naleznete bohatou škálu výrobků z netkané textilie. Jak vybrat tu nejvhodnější Vám poradíme v dalším textu.


Struktura vlákna netkané textilie, která je vyrobena ze 100 % polypropylenu, umožňuje velmi dobrou propustnost pro vodu, vzduch, teplo a světlo. Na trh se dostává netkaná textilie v několika druzích odlišujících se barvou a gramáží. Čím větší gramáž, tím větší pevnost textilie.



Rozhodující při nákupu je způsob, jakým budete netkanou textilii používat.


Bílé netkané textilie (od 17g/m₂) bývají vyráběny v nejnižší gramáži a jsou tedy celkově jemnější a řidší. Používají se k přikrývání rostlin jako mechanická obrana proti škůdcům, například v období kladení vajíček hmyzu. Bílá barva dobře odráží sluneční paprsky, a tak může ochránit třeba kmeny mladých stromů před jarním sluncem. Nižší hustota tkaniny zaručuje jak dostatek průniku světla k rostlinám, aby mohly růst, a zároveň může působit jako prostředí skleníku, který urychlí zrání zeleniny.


Textilii lze položit přímo na oseté či osazené záhony a to volně, bez napnutí aby nebránila rostlinám v růstu. Okraje můžeme buďto zahrnout zeminou anebo použít kolíky na netkanou textilii. Lze ji natáhnout na malé konstrukce, jako jsou pařeniště. Jestliže však chceme zabránit létajícímu hmyzu, aby se pod textilii dostal, musíme textilii zahrnout po celém obvodě.


Při zakrývání rostlin textilií musíme počítat s rezervou, jelikož dochází ke zvětšování rostlin při jejich růstu. Nedostatkem místa bychom mohli omezit jejich růst a způsobit tak jejich deformaci.

Netkanou textilii můžeme využít i k přikrytí zásoby brambor uložených ve sklepě na zimu. Netkaná textilie je totiž prodyšná a brambory se pod ní nezapaří.


A nakonec se zmíníme o černé variantě netkané textilie s hmotností od 43g/m₂, obecně známou jako mulčovací. Je vyráběna ve vyšší gramáži. Černá barva napomáhá ohřevu půdy, a tak rostliny, které pod ní vyrůstají, mají dobré klimatické podmínky a dobře prospívají. Hodí se například k jahodám, kterým se do textilie vyřízne otvor křížovým řezem v místě sazenice. Ta tudy proroste a v okolí ji neobtěžuje žádný vyrůstající plevel, zrající plody se pak nemáčejí v bahně, pokud před sběrem jahod prší, a jahody tudíž nezahnívají.



Jak je vidět, netkané textilie mají opravdu široké uplatnění, a tak snad závěrem už jen zmíníme, že koupit se dají dnes již i na internetu a nejen ve specializovaných zahradnických potřebách a velkých nákupních centrech.


U nás můžete nakoupit v rámci velkoobchodního prodeje sociální firmy HANDI HELP s.r.o. a poptávku zaslat na info@handihelp.cz nebo přímo i na našem e-shopu www.sikulove.cz, který se specializuje na prodej zahrádkářských, kutilských a chovatelských potřeb.



bottom of page