top of page
Vyhledat

Užiteční pomocníci na zahradu - fólie, textilie...


V tomto článku pro Vás máme pro přehled těch nejběžnějších typů fólií a textilií, které mohou být na zahradě užitečné. Navíc u nás je můžete nakupovat z tepla domova!


Na trhu je dostupná celá řada různých typy textilií i folií, které jsou mnohdy skvělým pomocníkem každého zahrádkáře. Díky svým vlastnostem mohou například upravit mikroklima v blízkosti pěstovaných rostlin, nahradí mulč a naopak některé využijete i při stavebních úpravách nebo při budování jezírek.



Geotextilie – zpevnění plochy na zahradě

Pro tento netkaný syntetický materiál je typická vysoká pevnost. Použití je opravu univerzální. Používá se pro separaci různých stavebních hmot, filtruje vodu a je to účinná ochranná a zpevňující vrstva pod bazén nebo ji využijete při budování jezírka.

Naše geotextilie jsou vyrobeny z vysoce kvalitních recyklovaných materiálů (především vlny a bavlny) technologií vpichovaného netkaného textilu. Zabraňují prorůstání rostlin, které by mohly svými kořeny poškodit bazénovou fólii. Plní funkci separační a ochrannou. V našem e-shopu vybírejte ze šíře 3 m, 4 m a 5 m.

 

Netkané textilie – celoroční pomocník

Netkané textilie se výhodně uplatní nejen u zeleniny, ale můžeme je pokládat i pod jahody, okolo stromků nebo na okrasných záhonech, kde chceme řešit především opakovaný problém s plevely. Pro nakrývání rostlin se většinou používají bílé, průsvitné textilie, jejich cílem je minimalizovat stínění rostlin.

Naopak pro mulčování jsou vhodné černé materiály, jenž propouští pouze minimum světla. Tmavá barva nepropustí světlo ke vzcházejícím plevelům, ale také přispěje k rychlejšímu prohřívání půdy v jarních nebo podzimních měsících.


 

Tkané textilie – okrasné záhony

Černá mulčovací tkaná textilie je utkána z kvalitních polypropylenových vláken s vysokou pevností a životností. Díky své cenové dostupnosti, výborným vlastnostem a široké škále rozměrů nachází uplatnění na zahradách a sadech při pěstování ovoce a zeleniny, při úpravách veřejných ploch a dálničních svahů, při předpěstování okrasných rostlin a stromků, při budování zahradní a parkové architektury a v neposlední řadě i v sadařství a ovocných školkách. Oproti netkaným textiliím mají větší gramáž, proto jsou vhodné proti odolnějším druhům plevele.

Díky vysoké UV stabilizaci je zaručena dlouhá životnost - až 10 zahradnických sezón.

 

Zakrývací plachty s oky – ochranný prvek

Tyto plachty prodáváme v různém provedení. Chrání před deštěm, vlhkostí, prachem, sluncem a větrem. Oka po celém obvodu slouží k jednoduchému a rychlému uchycení. Krycí plachty s oky mají velkou variabilitu využití (na stavbách, zahradách, k zakrývání dřeva, automobilu, v průmyslu, zemědělství apod.)

Pomocí plachty je možné vytvořit lehké přístřešky při campingu, nebo obnažených krovech, odolná proti povětrnostním vlivům, nepromokavé, lehce omyvatelná.

Série PROFESSIONAL - UV stabilizace na 24 měsíců. Barva nejčastěji stříbrná (zelená či modrá - dle aktuální nabídky).

Série STANDARD - tj. ekonomická varianta zakrývacích plachet. Plachta je bez UV stabilizace. Barva zelená nebo modrá, dle aktuální skladové zásoby.

 

Zahrádkářské plachty – fóliovníky na míru

Zahradní plachty jsou oblíbené z důvodu cenové dostupnosti, široké škále rozměrů a v neposlední řádě díky vynikajícím vlastnostem.

Zajistí ochranu před povětrnostními vlivy. Plachtu lze použít všude tam, kde využijete jejich vlastností. Při rekonstrukci bydlení, zednických úpravách, malování, nebo k zakrytí materiálů uložených na zahradách, větších předmětů, zahradní techniky či strojů.

Jsou také vhodné pro budování fóliovníků a pařenišť, chrání úrodu před nepříznivými klimatickými vlivy a napomáhají rychlejšímu a kvalitnějšímu růstu pěstovaných plodin.

 

Bublinková fólie – spolehlivá izolace


V zahradnictví se dá využít jako dobrý tepelný izolant ve skleníku či přímo do květináče. Při nízkých teplotách je možné touto fólií přikrýt výsevy rostlin nebo mladou sadbu na noc, kdy hrozí pokles teplot pod bod mrazu.

 

Potřebujete poradit s výběrem?

Kontaktujte nás nebo položte dotaz v poradně.

bottom of page